Înapoi

21 feb. 2022

Vizionar al tehnologiei agricole, și-a sărbătorit împlinirea a 90 de ani

O viață plină de pasiune pentru Amazone:
Prof. h.c. Univ. Samara R A S Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyer  

Prof. h.c. Heinz Dreyer, care a fost director general al fabricilor Amazone mult timp, și-a sărbătorit cea de-a 90-a aniversare pe data de 19 februarie. El a ajutat la construirea companiei în timpul celei de-a treia generații a familiei Dreyer și a dezvoltat-o în mod semnificativ într-un specialist global în tehnologie agricolă pentru agricultura modernă. De-a lungul activității sale la conducerea grupului Amazone, acesta a realizat un număr mare de invenții tehnice importante, care au fost brevetate și premiate în mai multe rânduri. La începutul anului 2005 i-a încredințat funcția de director general fiului său, Dr. Justus Dreyer. Cu toate acestea, el continuă să se ocupe de tehnica de semănat Amazone și de fertilizare optimă și își păstrează colaborarea cu SAA Samara și cu alte universități. A rămas membru al consiliului de administrație.

Prof_hc_Heinz_Dreyer_Amazonen-Werke


Fiul cel mai mare al lui Ing. Dipl. Heinrich Dreyer, succesorul fondatorului fabricilor Amazone, s-a născut în 1932 și a fost desemnat de tatăl său ca succesor. După absolvirea liceului din Osnabrück și în timpul vacanțelor de semestru, a efectuat diverse stagii de practică în fabrica de oțel din Georgsmarienhütte și Osnabrück, la firma Heinrich Lanz din Mannheim și la fabricile de metale ușoare BLW din Bavaria. A studiat ingineria mecanică la Universitatea Tehnică din München iar după absolvire în 1956, a continuat să lucreze la universitate ca și colaborator independent, cu un mandat de cercetare din partea Ministerului Federal al Agriculturii (Bonn), pentru a finaliza doctoratul.

Cu toate acestea, planurile sale au fost întrerupte brusc, din cauza decesului tatălui său, în noiembrie 1957. De atunci, Heinz Dreyer, împreună cu vărul său Klaus Dreyer, s-au implicat prompt în activitatea fabricilor AMAZONE și au preluat împreună conducerea companiei. Acest lucru a avut loc la începutul anului 1958. Pe lângă extinderea necesară a companiei, Heinz Dreyer și-a reluat teza de doctorat, a studiat administrarea afacerilor agricole și politica agricolă susținându-și examenele corespunzătoare, și obținând doctoratul în 1963 la Universitatea Justus Liebig din Gießen.

De la început, acesta s-a concentrat în principal pe dezvoltarea produselor. În acest domeniu a avut parte, în scurt timp, de un mare succes. După doar câteva săptămâni, a inventat primul distribuitor cu două discuri ZA (distribuitor centrifugal) în trei puncte, care ulterior a devenit model pentru aproape toate distribuitoarele de îngrășăminte din întreaga lume și a vândut cu mult peste 750.000 de unități până în prezent. El s-a ocupat, de asemenea, de dezvoltarea continuă a mașinilor de recoltat cartofi, a dezvoltat un nou tip de distribuitor de gunoi de grajd cu o unitate de împrăștiere largă, a inventat mașini noi de semănat pentru suprafețe de lucru mai mari și, în cele din urmă, o semănătoare de păioase atasata de tractor , care a adus în scurt timp fabricilor AMAZONE, poziția de lider de piață în acest domeniu - legendarul AMAZONE D4.

În 1960 s-a căsătorit cu Magdalene Teich, fiica unui antreprenor din Bavaria Inferioară. Dintre cei patru copii ai săi, Petra, Nicoline, Konstanze și Justus, Justus a devenit succesorul său, preluând conducerea fabricilor. 

Din punct de vedere antreprenorial, orientarea companiei spre o conducere prospectivă a reprezentat o pasiune pentru el. Acesta a elaborat conceptul unui grup de conducere care, pe lângă cei doi directori executivi, a inclus și angajați aleși în funcție de anumite criterii bine definite, cu drepturi de vot corespunzătoare, așa-numitul grup de conducere 1 (FG1), care reprezintă și astăzi conducerea superioară, cu opt persoane în prezent, din care profesorul Heinz Dreyer continuă să facă parte.  

Începând cu 1975, el și-a concentrat activitățile de dezvoltare pe tehnologia de însămânțare directă în Canada și a inventat, printre altele, dalta brăzdar produsă de Amazone, care se dovedește a fi deosebit de eficientă în cele mai diverse condiții de utilizare, inclusiv în Rusia. Având în vedere că multe regiuni ale Rusiei se confruntă cu lipsa apei, prof. Heinz Dreyer a văzut acest lucru ca pe o oportunitate de a folosi însămânțarea directă și a avut un succes extraordinar. Profesorul Heinz Dreyer, tatăl intelectual și inventatorul lui Primera DMC, este încântat să vadă cum "mașina" sa continuă să se afirme pe plan internațional.

Provenind dintr-o familie de antreprenori cu o tradiție îndelungată, el consideră că un climat de lucru familial și bun este foarte important în toate domeniile. Prof. Heinz Dreyer spune despre angajații săi: „La Amazone, am fost întotdeauna deosebit de norocoși să avem parte de angajați extraordinari, nu numai pe partea de design, ci și în producție și vânzări. Apoi trebuie să creați un climat care să facă angajații să se simtă confortabil, iar munca lor să fie recunoscută.” Astăzi, aproximativ 2000 de angajați lucrează în grupul de fabrici Amazone, având succes pe plan internațional, în cadrul celor nouă unități de producție din Germania, Franța, Rusia și Ungaria.

De-a lungul anilor, profesorul Dreyer a ancorat virtuțile Amazone în ADN-ul întregii organizații Amazone: Acestea sunt o forță inovatoare remarcabilă, standarde înalte de calitate și comunicare pe picior de egalitate cu fermierii și oamenii de știință din întreaga lume. Cu o pasiune neîntreruptă și un angajament ridicat, progresul agricol reprezintă o pasiune pentru el, iar cheia succesului Amazone, în opinia lui, este: „Ceea ce ne-a adus în top sunt inovațiile. Idei noi, care trebuie să fie cu adevărat bune, realiste și să aibă avantaje tehnice. Cu toate acestea, mașinile noastre nu trebuie doar să funcționeze bine, ci să fie și fiabile. Iar noi suntem o companie care este aproape de clienții săi și care are grijă de clienți.” 

Distincții onorifice pentru Prof. h.c. Univ. Samara R A S Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyer

Deoarece Prof. Dreyer s-a ocupat în ultimii ani din ce în ce mai mult de tehnica de semănat pentru Rusia, el a fost primul membru ales al Academiei Internaționale de Educație Agricolă din Moscova. Într-o lungă tradiție rusă, aceasta este considerată una dintre cele mai înalte distincții („academician”). În calitate de consilier științific la Universitatea Agricolă de Stat din Samara, acesta a primit, în 2001, titlul de profesor onorific al acestei universități, un titlu care este recunoscut în prezent și în Germania.

Datorită contribuțiilor sale la cercetarea științifică și dezvoltarea în domeniul ingineriei agricole, în vara anului 2005, el a primit titlul de doctor onorific al Universității din Hohenheim. În anul 2008, a primit Medalia de Merit de Argint din partea Ministerului Agriculturii al Federației Ruse. În anul 2009, Asociația Inginerilor Germani (VDI) a onorat munca lui Heinz Dreyer cu medalia de onoare VDI.

Cea mai mare onoare acordată prof. Heinz Dreyer a avut loc în anul 2012, când a fost ales „Membru Extern al Academiei Ruse de Științe Agricole RAAS”. Calitatea aceasta de Membru Extern este considerată în Federația Rusă ca fiind una dintre cele mai înalte distincții științifice, fiind foarte rar acordată oamenilor de știință care nu sunt ruși.